Direktlänk till inlägg 15 mars 2018

Helskånska SM-semifinaler

Av Magnus Månsson - 15 mars 2018 18:56

Fyra Skånelag i SM-slutspelets kvartsfinaler i handboll.

Alla kvar till det är dags för semifinalerna?

Med andra ord en helskånsk herrfinal.

Det är knappast något vågat tips efter att valen till slutspelet gjordes i går: Kristianstad—Guif, HK Malmö—Sävehof, Alingsås—Ystads IF och Lugi—Redbergslid.

Men nu är det ju handboll, där målvaktsspelet är så avgörande. Jag har sett 64 matcher i Handbollsligan den här säsongen och har frapperats av hur bra målvakter det finns i ligan. Om Tobias Thulin i RIK når upp till den kapacitet han visar några gånger på sistone kan definitivt Lugi få det tufft. RIK har många unga spelare under utveckling och det var inte bara ett svagt HK Malmö som var orsaken till 24—28 i Baltiskan i går.

En varning för RIK. Trots att jag menar att Lugi presterat en grundseriesäsong över förväntan. Tomas Axnér, tränaren, har utvecklat sina unga spelare och att Hampus Jildenbäck fått sin landslagschans är mer än välförtjänt.

HK Malmö är självklart storfavorit mot Sävehof, årets flopp med utgångspunkt från höstens trupp. Nu drabbades laget av långvariga skador på tre av sina mest erfarna spelare och det har givetvis satt sina spår. I gengäld har unga talanger tagit rejäla kliv sin utveckling. I gårdagens segermatch borta mot Alingsås spelade Partillelaget med nio spelare under 21 år. Och alla handbollsintresserade vet vad målvakten Per Sandström kan i sina bästa stunder. Om Sävehof får Jonas Larholm och Joakim Larsson redo för spel vet jag inte, men några korta inhopp, inte minst defensivt, kommer onekligen att höja kapaciteten. Johan Jacobssons karriär lär vara avslutad efter åtskilliga hjärnskakningar.

I ett slutspel med det (eventuella) täta matchandet är lagen beroende av skadefria och breda trupper. Jag är inte helt övertygad om att HK Malmö har det i alla positionerna vid frånvaro av några/någon nyckelspelare. De unga talangerna har inte prövats i skarpt läge.

Att Guif skall rå på Kristianstad är det få som tror. Det lär bli klara 3—0 i matcher till mästarna.

Så är det då Alingsås mot Ystads IF. Alingsås har de senaste säsongerna haft en fantastisk förmåga att få en bra form lagom till slutspelen. Truppen är dock sämre i år än de senaste åren. Men YIF har inte visat stabilitet under säsongen. Det har varit många dalar. Sådana har man inte råd med mot ett solitt Alingsås. YIF:s Kim Andersson är rätt inspirerad ligans bäste spelare. För att de skall bli två helskånska semifinaler måste den gode Kim göra minst en stormatch i Estrad, Alingsås hemmaarena. I Ystad är YIF svårslaget.

Så jag sticker fram min skånska haka och tippar att det blir två helskånska semifinaler i SM.

Men inte utan dramatik i tre av kvartsfinalerna.

 

 

 
 
Ingen bild

Jörgen Ekdahl

17 mars 2018 15:20

Hej igen Magnus!
Skånsk handboll är hur bra som helst. Gäller både för dam och herr.
Nu tänker jag mest på herrarnas slutspel. Fyra skånska lag i semifinal spelet, är helt realistiskt, som jag ser det. Så då kan jag inte mer än att hålla med dig Magnus. Även om du i höstas hade Sävehof som ett tänkt finallag. Jag tror inte alls på Alingsås i år.
Mvh Jörgen
PS Dalhems pojkar 86 var i finalspelet 2001.

Magnus Månsson

19 mars 2018 11:27

Hej!
Sävehof är väl en besvikelse för alla, olyckliga skador främst på Johan Jacobsson är en besvikelse. I gengäld har Sävehof Ligans särklassigt mest intressanta och utvecklingsbara trupp. Om Per Sandström har Dagen -- eller Dagarna -- så ...
Hur många säsonger har man inte räknat bort Alingsås? Tre landslagsspelare försvunna och likväl trea i serien. Stark!
Åker YIF ut mot Alingsås är det ett fiasko för Jerry Hallbäck. En trupp med sådana spelare skall spela minst semifinal.
2001 för Dalhem. Det är många handbollgenarationer sedan.
Såg att HK:s juniorer var chanslösa i Steg 4.
Sju av åtta (Tyresö är undantaget)finallag representerar´klubbar från Handbollsligan.
Hosta, en intensiv sådan, gör att jag ser HK mot Sävehof via tv. Med möjlighet att slå över till Lugi--RIK eller Alingsås--YIF.
Allt för spänningen.
Ha det bra/MM

 
Ingen bild

Jörgen Ekdahl

19 mars 2018 17:43

Hej igen Magnus!
Vad jag tror/vet är att Dalhems 86:or, som spelade i finalspelet (steg 5), det senaste laget från Malmö som spelat i finalspelet.
Kävlinge vann detta året, med bla Anders Hallberg (nu LUGI), Dalhem hade de på gaffeln. Förlorade med endast 2 bollar.
HK vinner ikväll med 27-24.
Mvh Jörgen
PS Hade det bra i TV soffan där hemma.

Magnus Månsson

19 mars 2018 18:13

Dalhem har haft flicklag i steg 5 på 2000-talet. Tror mer än en gång.
Ha det bra/MM

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Av Magnus Månsson - Söndag 14 april 22:07

Fotbollen har fått sin Leif GW Persson. Ja, ni vet den där gubben som dyker upp i all media och muttrar fram sina tankar – i Leif GW:s värld givetvis sanningar – om allt som tilldragit sig i världen. Men är man professor i kriminologi r...

Av Magnus Månsson - Onsdag 10 april 18:35

Två allsvenska fotbollsomgångar och redan har domarna hamnat i fokus. Illavarslande förstås. Mina funderingar kring de omdiskuterade straffsparkarna: Finns det någon annan idrott där ett normalt rörelseschema bestraffas? Vi har fått två armar f...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards